Het Krijt
Het tijdperk Krijt duurde van ongeveer 145 miljoen tot 66 miljoen jaar. Dat is bijna 80 miljoen jaar, en daarmee aanzienlijk langer dan het Trias en het Jura. Het klinkt misschien als een gekke naam, maar eigenlijk is hij best logisch. In Europa worden de resten van veel dino’s uit dit tijdperk gevonden in lagen kalksteen. Kalksteen heeft meestal een felle, witte kleur, en lijkt daardoor op het krijt van een schoolbord. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de krijtrotsen van de Engelse kust!
Nieuwe dieren en planten
Tijdens het Krijt was het overal ter wereld een stuk warmer en vochtiger dan vandaag de dag. Dit zorgde voor veel dieren en planten voor ideale leefomstandigheden. De bloeitijd van de dino’s zette vanuit het Jura dus gewoon door, ondanks dat er aan het eind van het Jura enkele soorten waren uitgestorven. Daar kwamen in de loop van het Krijt ook weer soorten voor terug. Zo onstonden er tijdens het Krijt veel dinosoorten met een hoornige bek, en zelfs dino’s met een soort snavel. De bekendste dinosoort ontwikkelde zich ook in het Krijt: de Tyrannosaurus Rex was vanaf het midden van het Krijt overal waar hij leefde heer en meester. Zo stond hij aan de top van de voedselketen.
Het Krijt was overigens niet alleen een goed tijdperk voor dino’s, maar ook voor zoogdieren. Ondanks dat de meeste zoogdieren tijdens het Krijt kleiner waren dan 15 centimeter, ontstonden er wel veel nieuwe soorten. Je kunt hierbij denken aan diertjes die leken op bijvoorbeeld hamsters of cavia’s. De meeste zoogdieren die leefden in het Krijt waren nachtdieren, zodat ze relatief veilig waren voor een groot deel van de vleesetende dino’s. Er ontstonden overigens niet alleen nieuwe diersoorten tijdens het Krijt, maar ook nieuwe planten. Een van de grootste ontwikkelingen tijdens dit tijdperk was de evolutie van bloemdragende planten en bomen. Voor het Krijt bestonden er dus nog geen bloemen, maar gebruikten planten andere manieren om zich te verspreiden. Met het ontstaan van meer en meer zoogdieren, en daarnaast planten en bomen die bloemen droegen, werd de natuur tijdens het Krijt dus steeds meer herkenbaar zoals hij nu is.
Het einde van de dino’s
Het tijdperk Krijt kwam ongeveer 66 miljoen jaar geleden ten einde met een nieuwe golf van massa-uitsterving, maar deze was misschien wel de grootste van allemaal. Waarschijnlijk werd deze massa-uitsterving veroorzaakt door een meteorietinslag. In Mexico is er een krater gevonden uit deze tijd, en daaraan kon men zien dat de ingeslagen meteoriet een doorsnede had van wel 30 kilometer! Door de enorme klap en de branden die er daardoor in de omgeving ontstonden, zullen er al veel dieren zijn gestorven, maar de effecten waren wereldwijd. De meteorietinslag zorgde voor zoveel stof in de lucht, dat de zon over de hele wereld nog maar nauwelijks door kon breken tot de grond. Zonder zonlicht groeien er geen planten, waardoor de grote planteneters al snel verhongerden. Daardoor hadden ook de grote roofdino’s nauwelijks voedsel meer over, waardoor deze ook uitstierven. De enige dino’s die het wel overleefden, waren een paar kleine soorten vliegende dinosaurussen. Wetenschappers denken dat deze dino’s de voorouders vormen van alle vogels die we vandaag de dag op aarde hebben. Is het je wel eens opgevallen dat sommige dino’s heel erg op vogels lijken?
Het is natuurlijk aan de ene kant jammer dat de dino’s zijn uitgestorven, omdat het zulke mooie, indrukwekkende dieren geweest moeten zijn. Toch moeten we er misschien maar blij mee zijn. Door het verdwijnen van de dino’s, konden de kleine, kwetsbare zoogdieren in het tijdperk na het Krijt de dominante groep dieren worden. Nu er geen grote roofdieren meer waren, en nadat de stofwolken waren verdwenen er ook weer genoeg voedsel was, konden ze zich makkelijk ontwikkelen. Uiteindelijk is de mens ook voortgekomen uit deze ontwikkeling!
Volg ons op TikTok
Benieuwd wat je dino-vrienden uitspoken wanneer jij er niet bij bent? Volg de avonturen van je favoriete dinosauriërs op TikTok en andere social media kanalen!
Volg ons ook op social media