Jura

Het Jura

Het tijdperk Jura duurde van 201 tot 145 miljoen jaar geleden. Net als bij het Trias is het voor de mens bijna onmogelijk om een voorstelling te maken van hoe lang geleden deze periode eigenlijk was. De gehele mensheid is immers pas 125.000 jaar op aarde, wat betekent dat het Jura bijna 450 keer langer heeft geduurd dan het complete bestaan van de mens tot nu toe.
Aangezien het supercontinent Pangea vanaf het begin van het Jura definitief in stukken was gebroken, en deze stukken in de miljoenen jaren daarna langzaamaan steeds verder van elkaar af dreven, konden er veel nieuwe dier- en plantensoorten ontstaan. Dit had twee redenen:

  1. Ten eerste was er minder woestijn, omdat op de kleinere stukken land bijna altijd wel een zee of ander water in de buurt was. Veel plekken kregen daardoor een vochtiger en koeler klimaat, waardoor er meer leven mogelijk was.
  2. De scheiding van de continenten zorgde er ook voor dat er groepen dino’s en andere dieren van elkaar gescheiden raakten, waardoor ze zich in andere richtingen konden ontwikkelen, en uiteindelijk andere soorten gingen vormen.
Ontdek dino experience park Gouda Jura

Bloeitijd voor de dino’s

Vanaf het Jura brak er een hele goede tijd aan voor de dinosaurussen. Hun grootste concurrenten, zoals de archosauriërs, een grote groep krokodilachtige roofdieren, waren aan het einde van het Trias uitgestorven, waardoor de dino’s in het Jura overal ter wereld de dominante groep dieren konden worden. Er was vanaf het begin van het Jura veel voedsel beschikbaar voor de planteneters, waardoor zij groter en groter konden worden. Dit leidde uiteindelijk tot het ontstaan van soorten als de Brachiosaurus, die tot wel 15 hoog werd. Door de groei van de planteneters, was er ook meer dan genoeg voedsel voor vleesetende dino’s, die daardoor ook groter werden. Het was voor de roofdino’s belangrijk om groot en sterk te zijn, omdat ze op deze manier ook grote planteneters konden doden. Van één gedode Brachiosaurus konden een grote vleeseter wel weken eten!

Niet alleen op het land konden de dino’s erg groot worden tijdens het Jura. Ook in zee waren er veel grote soorten uitgestorven aan het einde van het Trias, waardoor er in het Jura veel nieuwe soorten tot ontwikkeling kwamen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Plesiosauriërs. Dat waren zeereptielen die tot wel vijftien meter lang konden worden. Ze hadden grote flippers en een lange nek. Het monster van Loch Ness in Schotland wordt vaak afgebeeld als iets wat op een plesiosauriër lijkt!

Jurassic Park

Het tijdperk Jura is misschien het beroemdste geworden door de Jurassic Park films, die ernaar vernoemd zijn. De meeste dino’s die in deze films voorkomen, leefden dan ook in het Jura. Sinds de eerste Jurassic Park film in 1993 uitkwam, zijn dino’s een stuk populairder geworden, en weten mensen er meer over.

Ongeveer 201 miljoen jaar geleden kwam het Jura ten einde, waarna het tijdperk Krijt begon. Ook aan het einde van het Jura vond er een massa-uitsterving plaats, hoewel deze lang niet zo groot was als de massa-uitsterving waarmee het Jura begon. Waarschijnlijk kwam dit grotendeels door een verandering in het klimaat, waardoor het plotseling een stuk warmer of kouder werd. Het zou in ieder geval niet het einde van de dino’s betekenen, want ook in het Krijt bleven zij de dominante diersoort.