Trias

Het Trias

Het Trias is een tijdperk dat ongeveer 252 tot 201 miljoen jaar geleden plaatsvond. Het is bijna niet te bevatten hoe lang geleden dat is. Als je het getal uitschrijft, staan er wel zes nullen (252.000.000 miljoen jaar geleden)! De mens loopt pas ongeveer 125.000 jaar op de aarde rond. Dat betekent dat als de tijd van het begin van het Trias tot en met het heden één etmaal zou zijn, dat de eerste mensen pas 43 seconden voor middernacht zouden verschijnen!

Aan het begin van het Trias zag de aarde er nog heel anders uit. Alle continenten lagen namelijk in deze tijd tegen elkaar aan! Samen vormden zij een supercontinent, genaamd Pangea, omringd door de Panthalassa-oceaan. De continenten schoven langzaam van elkaar weg, zodat uiteindelijk de kaart ontstond zoals we die nu kennen. Is het je wel eens opgevallen dat de westkant van Afrika best goed om de oostkant van Zuid-Amerika heen zou passen?

Ontdek dino experience park gouda trias

De eerste dinosaurussen

Aan het begin van het Trias waren er niet zoveel dieren. Dit kwam omdat het tijdperk ervoor, het Perm, geëindigd was met een massa-uitsterving. Dit kwam waarschijnlijk door een gigantische vulkaanuitbarsting of een meteorietinslag, die ervoor zorgde dat 75% van de diersoorten op aarde uitstierven. Hierdoor was er veel ruimte voor nieuwe ontwikkeling en evolutie, waardoor ongeveer 235 miljoen jaar geleden de eerste dino’s ontstonden uit kleinere, op het land levende reptielen. Het is niet precies bekend welke soorten de eerste waren.

Tijdens het Trias leefden de meeste dinosaurussen dicht in de buurt van de kust. Hier hadden ze meer voedsel en beschutting dan in het woestijnachtige binnenland van het supercontinent. De vroege dinosaurussen moesten voorzichtig zijn, want ze waren in deze periode nog vrij klein en zeldzaam. Hoewel ze later zouden uitgroeien tot de grootste planteneters en de gevaarlijkste roofdieren, moesten ze tot aan het einde van het Trias nog toekijken hoe andere diersoorten dominant waren.

Behalve de eerste dino’s ontstonden in het Trias ook de eerste zoogdieren. Net als de eerste dino’s waren deze ook nog erg klein en kwetsbaar. Je kunt bijvoorbeeld denken aan dieren die wel een beetje leken op muizen, zoals de Megazostrodon of de Morganucodon. Toch zijn uit soortgelijke kleine diertjes uiteindelijk alle zoogdieren die wij vandaag de dag kennen ontstaan.

Het einde van het Trias

Het Trias kwam ongeveer 201 miljoen jaar ten einde, omdat er een nieuwe massa-uitsterving optrad. Wetenschappers weten niet zeker waar dit door kwam, maar het kan bijvoorbeeld gebeurd zijn door een kouder wordend klimaat. Dit soort gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat er veel soorten uitsterven, omdat veel planten hierdoor niet meer kunnen groeien. Daardoor is er minder voedsel beschikbaar voor planteneters, die daardoor verhongeren. Als er opeens minder planteneters zijn, is er natuurlijk ook te weinig voedsel voor roofdieren, die ook uitsterven.

Voor de dino’s was dit eigenlijk helemaal niet zo slecht. Zij waren immers nog klein, en hadden daarom minder voedsel nodig om te overleven. Massa-uitstervingen hebben vaak vooral effect op de dieren die hoog in de voedselketen staan, en hun leefgebieden domineren. Deze dieren zijn immers vaak groot, en hebben veel eten en een groot territorium nodig. Nu de grootste concurrenten uitstierven, lagen er in het volgende tijdperk, het Jura, voor de dino’s veel kansen om zich verder te ontwikkelen.